News

Денови на наука во предметна настава

По повод Деновите на наука, нашите ученици ”хемичари” од предметна настава имаа можност да ја тестираат киселоста на супстанци од секојдневниот живот со помош на Лакмусова хартија по предметот Хемија.

Јога во градинка

Учениците од Средна и Голема група од Француската градинка посетуваат часови по Јога. Часовите по јога се прилагодени на нашите најмладии ученици па така на часот тие се запознаваат со техники за правилно дишење, како и вежби за подобрување на концентрацијата.

“Малиот крадец на зборови”

Активности околу книгата “Малиот крадец на зборови”. За тоа каква магија и моќ имаат зборовите разговараа учениците од второ одделение заедно со нивната професорка Гордана Јаневска.

Недела на вкусот во ЕФИС

Од 12 до 15 октомври во ЕФИС традиционално се одржа Неделата на вкусот. Н.Е г-дин С. Бомгартнер, Амбасадор на Р. Франција го отвори настанот, а ние во текот на целата недела уживавме во прекрасните вкусови и мириси благодарение на нашите шефови Марк Де Јонг, Катерина Николоска (@lilys.daughter.kitchen), Викториа Саппин и нутриционистката Надица Илиевска. Француското Интернационално […]

Европски ден на јазиците во ЕФИС

Учениците од Петто одделение со радост ги споделуваат нивните неделни активности по повод Европскиот ден на јазиците: квизови, проекти, дискусии…

ЕФИС – Француска градинка создадена според педагошки модел

Француската градинка е создадена според педагошки модел и не е од згрижувачки карактер.  Таа ја вклучува првата фаза т.н фаза на рано учење која им овозможува на учениците да ја изградат основата која понатаму ќе биде проширена во основното училиште и која ќе им овозможи пристап кон тријазичноста на крајот од нивното учење во ЕФИС, […]

ЕФИС – Основно училиште акредитирано од Министерството за образование на Р.Франција

Основното училиште прима деца на возраст од 6 до 11 години. Покрај на расудувањето и интелектуалната рефлексија се придава значење и на набљудувањето, истражувањето, смислата за уметност, моториката и спортот, креативноста. Наставата се одвива на француски јазик и е во согласност со програмата на Министерството за образование на Република Франција.