За да се прослави крајот на учебната година

За да се прослави крајот на учебната година, неколку дена пред заминување на настава во природа на брегот на Преспанското езеро, наставниците, учениците и родителите се дружеа во дворот на училиштето. Во пријатен амбиент со неколку песни, поезија, доделување на дипломите од страна на Н.Е. Амбасадор на Република Франција, г-дин Кристијан Тимоние. Благодарност до сите,…

Изабел Жил

Изабел Жил е авторка и илустраторка на #книги за деца. Таа помина цел ден работејќи со трите групи од #градинката: ја претстави нејзината работа, пишувањето текст и илустрирањето; таа е препознатлива по тоа што нејзините илустрации се со #фотографии. Многу исполнет ден кои им донесе нови идеи на професорките и на децата.

 

 

Излез во Зоолошката градина

Излез во Зоолошката градина на учениците од Прва Мала/Мала Група и Средна Група од француската градинка. Под убавото сонце, тие уживаа во средбата со животните кои беа работени во градинката.

Францускиот е тежок јазик? Не, навистина!ent!

Во вторникот на 14 мај 2019, студентите од Прва и Втора година од Катедрата за романски јазици и книжевност и од Катедрата за превод и толкување при Филолошкиот факултет ‚‚Блаже Конески‘‘ од Скопје одржаа мала претстава на учениците од ЕФИС посветена на учењето на францускиот јазик и франкофонијата. Претставата насловена ‚‚ Францускиот е тежок јазик? Не, навистина!‘‘ беше во врска со изговорот…

Maire de la commune de Karpos

Нашето училиште со особено задовослтво ги прими градоначалникот на Општина Карпош

Нашето училиште со особено задовослтво ги прими градоначалникот на Општина Карпош, г-дин Стефан Богоев, Министерот за образование и наука, г-дин Арбер Адеми и Н.Е. г-дин Кристиан Тимоние, Амбасадор на Франција и г-дин Емануел Римбер, Директор на Францускиот Институт. Тие се сретнаа со Претседателот на Управниот Одбор, г-дин Жан-Франсоа ЛеРок и педагошката екипа кои ја претставија нашата установа. Минатата година…

Des jeux de “marchand/clent”

Играње ”продавач/купувач” за да научиме да прашаме што сакаме, како да платиме, како да се заблагодариме.
Учениците од Прво одделение по математика учат како да манипулираат со парите, да направат збир или пак да го разложат со броеви до 19.

Капуерата во француската градинка на ЕФИС

Капуерата во француската градинка на ЕФИС. Зошто? Капуерата е одлична активност за #децата: таа учи на дисциплина и дружељубивост, ја стимулира чувствителноста, ја развива координацијата, придонесува да се развие љубовта кон музиката, ја поттикнува самостојноста и ја зголемува љубопитноста за друга култура. Капуерата им овозможува на децата поголеми од три години да ги пронајдат движењата од најраната возраст: лазат, одат…

Ça va pas non ? He He e He

Вчера учениците на ЕФИС настапија со претставата « Ça va pas non ? He He e He » адаптација на приказните Ça va pas non ? од Стефани Блак и Non non et non! од Миреј Д’ Алансе и која беше спој на песни, театар и танц. Родителите дојдоа во голем број за да им…