Капуерата во француската градинка на ЕФИС

Капуерата во француската градинка на ЕФИС. Зошто? Капуерата е одлична активност за #децата: таа учи на дисциплина и дружељубивост, ја стимулира чувствителноста, ја развива координацијата, придонесува да се развие љубовта кон музиката, ја поттикнува самостојноста и ја зголемува љубопитноста за друга култура. Капуерата им овозможува на децата поголеми од три години да ги пронајдат движењата од најраната возраст: лазат, одат…

Ça va pas non ? He He e He

Les élèves de l’EFIS ont présenté hier un spectacle mêlant chants, théâtre et danse, intitulé « Ça va pas non ? He He e He » : adaptation des albums Ça va pas non ? de Stephanie Blake et de Non non et non ! de Mireille d’Allancé. Les parents s’étaient déplacés en nombre à…

Residence de Monsieur l Ambassadeur de France

Autour de la Grande Guerre

Aujourd’hui, les élèves du collège de l’EFIS ont eu l’honneur d’être reçus à la Résidence de Monsieur l’Ambassadeur de France en Macédoine Christian Thimonier et d’échanger sur le projet « Autour de la Grande Guerre » réalisé par les collégiens.

Биби во француската градинка ЕФИС во Скопје

Нестрпливи дечиња кои веќе другаруваат со Биби вчера нè пречекаа во француската градинка ЕФИС во Скопје. Радосни ни раскажуваа што знаат за Биби, што им се допаѓа најмногу, што научиле од неа. Илустраторката Маја Џеповска им долови дел од магијата на создавањето анимиран лик. Децата беа пресреќни и заеднички проследивме дел од содржините на Биби.

Mожност и задоволство да готват со шеф Марк

Ова утро, учениците од трето одделение на ЕФИС имаа можност и задоволство да готват со шеф Марк. Тие направија сезонска зеленчуковасупа (тиква, моркови и кромид).
Чорбата беше вкусна. Му благодариме на шеф Марк, кој е секогаш тука за децата.

Atelier cusine

Atelier cusine à l’école maternelle: avec cette activité ludique les enfants renforcent leur langage, leur autonomie et leur confiance en soi,mais ils développent aussi leur éveil culturel.

Лоран Изел, директор на ЕФИС

Лоран Изел, директор на ЕФИС: Наша задача е да ја зајакнеме врската помеѓу македонското и француското образование Новина оваа година е преселувањето на учениците од предметната настава во нов објект кој се наоѓа веднаш до нашето училиште. Тоа, за нас, значи да се продолжи со отворање гимназија, да се работи на иднината која треба да…