Maire de la commune de Karpos

Нашето училиште со особено задовослтво ги прими градоначалникот на Општина Карпош

Нашето училиште со особено задовослтво ги прими градоначалникот на Општина Карпош, г-дин Стефан Богоев, Министерот за образование и наука, г-дин Арбер Адеми и Н.Е. г-дин Кристиан Тимоние, Амбасадор на Франција и г-дин Емануел Римбер, Директор на Францускиот Институт. Тие се сретнаа со Претседателот на Управниот Одбор, г-дин Жан-Франсоа ЛеРок и педагошката екипа кои ја претставија нашата установа. Минатата година…

Des jeux de “marchand/clent”

Играње ”продавач/купувач” за да научиме да прашаме што сакаме, како да платиме, како да се заблагодариме.
Учениците од Прво одделение по математика учат како да манипулираат со парите, да направат збир или пак да го разложат со броеви до 19.

Капуерата во француската градинка на ЕФИС

Капуерата во француската градинка на ЕФИС. Зошто? Капуерата е одлична активност за #децата: таа учи на дисциплина и дружељубивост, ја стимулира чувствителноста, ја развива координацијата, придонесува да се развие љубовта кон музиката, ја поттикнува самостојноста и ја зголемува љубопитноста за друга култура. Капуерата им овозможува на децата поголеми од три години да ги пронајдат движењата од најраната возраст: лазат, одат…

Ça va pas non ? He He e He

Вчера учениците на ЕФИС настапија со претставата « Ça va pas non ? He He e He » адаптација на приказните Ça va pas non ? од Стефани Блак и Non non et non! од Миреј Д’ Алансе и која беше спој на песни, театар и танц. Родителите дојдоа во голем број за да им…

Residence de Monsieur l Ambassadeur de France

Првата Светска Војна

Денес, учениците од предметната настава на ЕФИС имаа чест да бидат примени во Резиденцијата на Амбасадорот на Франција во Македонија г-дин Кристиjан Тимоние и да дискутираат околу проектот кој беше направен од нив на тема “Првата Светска Војна”.

Биби во француската градинка ЕФИС во Скопје

Нестрпливи дечиња кои веќе другаруваат со Биби вчера нè пречекаа во француската градинка ЕФИС во Скопје. Радосни ни раскажуваа што знаат за Биби, што им се допаѓа најмногу, што научиле од неа. Илустраторката Маја Џеповска им долови дел од магијата на создавањето анимиран лик. Децата беа пресреќни и заеднички проследивме дел од содржините на Биби.

Mожност и задоволство да готват со шеф Марк

Ова утро, учениците од трето одделение на ЕФИС имаа можност и задоволство да готват со шеф Марк. Тие направија сезонска зеленчуковасупа (тиква, моркови и кромид).
Чорбата беше вкусна. Му благодариме на шеф Марк, кој е секогаш тука за децата.

Готвење во градинка

Готвење во градинка: оваа игровна активност го зајакнува усниот говор кај децата, нивната самостојност и самодоверба, но исто така придонесува во равивањето на нивното културно будење.

Лоран Изел, директор на ЕФИС

Лоран Изел, директор на ЕФИС: Наша задача е да ја зајакнеме врската помеѓу македонското и француското образование Новина оваа година е преселувањето на учениците од предметната настава во нов објект кој се наоѓа веднаш до нашето училиште. Тоа, за нас, значи да се продолжи со отворање гимназија, да се работи на иднината која треба да…